Inredningskolan Del 4: Sovrummet


Alla bilder är lånade av: Living etc
Då var det äntligen dags för fjärde delen i:
[room] by sofie:s inredningsskola.

Idag ska vi bädda ner oss bland gosiga täcken och mjuka kuddar! Vi spenderar faktiskt en tredjedel av våra liv i sängen. Det är ganska mycket, ellerhur? Därför ska vi idag prata om hur vi skaffar oss de bästa förutsättningarna för en bra miljö i just sovrummet!

1. Sängen

Ja, det kan väl vara en bra början att investera i en bra sovplats! Provligg alltid innan du köper en ny säng. Ta av dig dina ytterkläder och ligg i minst en kvart i olika ställningar. Är ni två som delar säng köp två separata sängar och lägg en bra bäddmadrass över hela för att få en dubbelsäng.
2. Mörkläggning

Täta gardiner i mörkt tyg är bäst för mörkläggning… Om man som jag då inte gillar gardiner så finns det i dag rullgardiner i ljusa färger som mörklägger bra. Kombinera gärna dessa med ljusa gardiner för en ombonad mysig känsla. Om du väljer persienner så välj trä och inte av kall metall.
3. Belysning
I sovrummet behövs en takbelysning som ger en snabb guidning i rummet. Har du garderober se till att också ha bra belysning i eller utanför. Sänglamporna ska vara riktbara och kunna vinklas så inte sänggrannen blir störd. Installera gärna dimmer i sovrummet för mjukare ljus på tex morgonen. Även bordlampor eller andra smålampor som förhöjer stämmningen kan vara en god idé…
4. Viloplats -inte arbetsplats

I sovrummet måste kropp och själ få ro. Ställ därför inte arbetsplatsen med alla räkningar och måsten i sovrummet. Om det nu är den ända möjliga platsen placera bordet bakom dörrar (…finns många bra arbetsskåp i handeln) , i en garderob, eller bakom ett härligt draperi. Det finn även vikväggar som du kan gömma din arbetsplats bakom. Även smidiga platt-TVskärmar ser jag ofta smyga sig in i sovrummsmiljöer… Vill du sova bra hela natten sägs det att du ska vara elektronikfri i minst 20 minuter innan du somnar. Läs en bok, koppla av med en kopp grönt te, bearbeta dagen som gått eller ägna bara några minuter åt dig själv.
5. Ljudlöst
Det bästa sättet att minimera ljud i sovrummet är att ha textilier som gardiner, mattor, plädar kuddar. Detta höjer även mysfaktorn i rummet. Kommer ljudet utifrån kan tjocka draperier för fönsterna vara en bra idé. I värsta fall är tregalsfönster lösningen på problemet.
6. Förvaring

Garderober med skjutdörrar är en praktisk bra lösning då de inte tar tar upp dyrbar plats. Placerar du speglar i någon av dörrarna ser även rummet större ut. Har du fristående garderober kan du ställa snygga korgar som ger ett snygg och städat intryck. Glöm inte att använda utrymmet under sängen. Det finns bra förvaringsboxar på hjul i våra inredningsbutiker.
7. Sängbord
Oavsett om du har sängbord med eller utan lådor, ha gärna en lite box eller ask som du lägger dina privata saker i. Det ser inte så skräpigt och rörigt ut. Indiska har fina akskar att förvar dina smycken i över natten. Vägghängda sängbord ger ett luftigt intryck och gör rummet mer lättstädat.

8. En bra start på dagen


Vem vill vakna upp i en enda röra? Se till att plocka undan sådant som stör redan på kvällen. Krokar som hängs över dörren är perfekta för kläder som samtidigt vädras över natten. Placera sängen så du har uppsikt över dörren, det ger trygghet och gör dig lugn. Ställ gärna sängen så du har bra utsikt och varför inte hänga din favorit tavla mittemot. Det är väl en härlig start på dagen!
9. Temeraturen

Den optimala temeraturen för att sova behagligt är 18-20 grader. Dessutom är det bra att sova med ett öppet fönster för frisk luft. Bädda inte gärna direkt på morgonen då kvalster trivs bäst i fukt och värme. Låt täcket ligga dubbelvikt vid fotändan och vädra gärna dina sängkläder i minusgrader, det torkar ut kvalster. (…känner mig plötsligt som tanterna i Rent hus med alla dessa uppmaningar, vidare…!!!)
10. Skapa karaktär
Skapa ett sovrum som Du trivs i och som ger Dig lugn och ro. Blåa färgtoner sägs ge rummet lugn medans röda färger ger mer stämning för aktivitet och liv. Idag är det populärt med österlänsk-inspirerande sovrum i mustiga varma färger. Som i alla andra rum är det lätt att byta ut textiler om du har en neutralbas. Det viktigaste är att du inreder sovrummet för dig själv och din eventuella partner!
Nu hoppas jag du fått lite tips och idéer och kanske har du fått en tanke om hur du kan förändra just ditt sovrum. Behöver du fler tips eller har frågor är det bara att maila eller lämna en kommentar.
Det kommer som vanligt komma fler inlägg om sovrum, inspirationsbilder och tips hur du enkelt kan tillverka en säng på en bokhylla! En smart grej i tex barnrummet…
Allt för nu!
Kram Sofie

12 reaktioner på ”Inredningskolan Del 4: Sovrummet”

 1. Älskar din inredningsskola! Skolkar aldrig från en lektion ;D

  Tack för länkningen och lycka till i tävlingen nu!

 2. Mycket intressant läsning och inspirerande bilder. Blev nästan sugen på att gå och lägga mig nu. 🙂

 3. Jannice;
  Tänkte på dig när jag valde den… Den är såå vacker och man andas Feng shuin i den.

  /Sofie

 4. CreativeActivity - Sandra

  Massor av matnyttiga tips som vanligt! 🙂
  Jag håller helt med dig om att inte ha arbetsplatsen i sovrummet. Vi hade det ett tag i vårt förra hem och förutom att det är ett stressigt inslag så blev det alltid så stökigt i sovrummet.

  Ha en trevlig helg Sofie!

 5. Room by sofie; Tack snälla!! Hehe, ja jag är nog lite "för" duktig på att ändra om. Men det är ju så KUL!! 🙂 Det finns så mycket fint att välja på och man får sån lust att fixa om i bland. Därför avundas jag DITT JOBB. Åh, vilken DRÖM att få styla!!! 🙂 Jag får hålla mig till min egen "homestyling". 😉

  Ha en skön helg! Kram

  Ps, själv har jag ju skrivbord i sovrummet, inte bra jag vet men det känns som det är det bästa stället för den just nu. Men i framtiden så blir det ett särskilt rum för det. 🙂 Fast jag ska hålla snyggt runtomkring så det inte blir massa "störningsmoment" där inne. =)

  /Malin I&D

 6. Som vanligt massor av matnyttiga tips! Snygga bilder har du också hittat! Ser fram emot nästa del!
  Trevlig helg!
  Kram

Kommentarer är stängda.