Ikea vs GUBI

När jag köpte inredningsföretaget Agent Home i februari hittade jag bland rekvisitan, en äldre vit taklampa från Ikea. Lampan är så läskigt lik denna fining; SEMI från Gubi att jag nästan tror att det är ett original. Är det någon som vet vilken lampa jag menar? Den jag har i mina ägor är sliten och inte längre vit som jag misstänker att den en gång i tiden varit. Den ligger på vänt för att bli omhändertagen (…ny textilsladd och svart matt färg) för att få en permanent plats i 20-talsvillan.

Inredningstips; Takpendlar är mest förknippade med att hänga en bit upp i taket och sprida ljus i ett helt rum. Ja, också ovanför matbordet förstås. Men ett tips är att låta din takpendel kliva in i rummet (som nedan) exempelvis ovanför ett sidebord vid soffan. På så sätt går taklampan från att sprida ett  allmänljus, till att istället ge ett mysigare sken. Du skapar en spännande ljussättning där belysningen samtidigt  blir en avgörande inredningsdetalj.

Bild: via RUM21.se

4 reaktioner på ”Ikea vs GUBI”

  1. Hejsan! Jag har Semi-pendeln från Gubi och älskar den!!! Om jag har förstått det rätt, så är skillnaden mellan lamporna att Ikeas variant på något sätt är delad i ”hattens spets”, dvs strax innan sladden, medan den andra är i ett helt stycke. Hoppas att du förstår min något knepiga förklaring, ha ha. Kramar från Ystad, gm
    Marika.

  2. Har en likadan semi-pendel från ikea, alltså med helgjuten topp och inga lösa plastdelar där lampans topp övergår till tygsladd. Ikea hade rättigheterna på semi förut även om det är dansk design fr 1967. Nypris för lampan på ikea i början på 80-talet var 399 kr, så det var deras mest exklusiva lampa. Går inte att skilja från andra original utan etiketten. För mig är min lampa äkta trots att det står ikea eftersom den är licenstillverkad. Vilken tur du hade!!! 🙂

  3. Jag hade en sån, vit, ganska liten, som fönsterlampa. Men antagligen var det sladden som var anledningen till att jag gjorde mig av med den.

  4. Jag minns att Ikea hade den lampan för många år sedan! Man skulle passat på att köpa den då för en spottstyver, idag är den många gånger dyrare. Jag har den själv över matbordet här hemma, den från Gubi alltså! Älskar den. Tur du hade där!
    Passar på att önska dig gratis till nyförvärvet också och att det går så bra för dig, jätteroligt!
    Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *