Belysning Del 7: Inredningsskolan

Då var det dags igen…
Kanske den mest spännande delen i inredningskolan men också den svåraste- Belysning. Jag tänkte guida er genom de olika typerna av belysning som behövs i ett rum! Tveka inte att maila om ni har frågor till; roombysofie@hotmail.com .

Bild: Hemmakanalen.se
Vi är alla medvetna om den praktiska nyttan av ljus i våra hem, men vi missar ofta dess kreativa möjligheter! Vi har ofta mycket ljus men för få lampor. Det gäller att hitta balans mellan funktionsljus och stämmningsbelysningen i hemmet!
1. Allmänbelysning – de är det ljuset som ersätter dagsljuset. Den spider ett jämnt ljus över rummet och ska fungera som ska fungera som en ledsagare. Allmänbelysning består oftast av taklampor såsom hängarmatur, spotlights eller plafond.
Bild: hemmakanalen.se
En taklampa, ofta centralt placerad i mitten av rummet. Den ska ge ett spitt och milt ljus över hela rummet. T ex enkla och billiga rislampor finns i varierade former.
Bild: Living.etc
Spotlighter kan vara infällda i taket, sitta på en platta, en skena elleri en vinklad variant i en hall eller över en köksdel. Infällda spots byggs in i taket och gör att takhöjden sänks med 10-15cm . Lamporna är ej flyttbara. Spots kan också fällas in i exempelvis trappor för att ledsaga men också ge en stilfull effekt eller som på bilden i en sovalkov!
Plafonden är en platt lampa som sitter mot taket, den är väldigt praktisk i t ex ett rum med låg takhöjd. Du kan också placera en plafon på väggen som ett lysand konstverk eller som vi numera kallar det- ljusdesign!
Bild: Hemmakanalen.se
Även vägglampor med belysning riktad uppåt kan vara allmänbelysning i tex korridorer, används ofta i skolor och andra offentliga miljöer.
2. Arbetsbelysning –
Bild: Leva & Bo
Används när precisionsarbete ska utföras. tex bänkbelysning i köket kan vara bra när vi hanterar vassa föremål. Var noga med placeringen, framkant är att rekomendera för att minska reflektioner i bänkskivan.
Skrivbordslampor bör var ledade och vinkelbara. Riktbara lampor ger ett bra sken och är praktiska att ha vid soffan eller fåtöljen vid läsning och handarbete.
3. Stämningsbelysning
Bild: Leva & Bo
Stämningsbelysning bidrar att skapa blickfång, stämning och dekoration i ett rum. Nu är det läge att visa sin kreativitet och personliga smak.
Spotlighter kan användas för att belysa tavlor och andra installationer. En skena med tre-fyra riktbara lampor är bra, du kan då fokusera på tex soffbordet, en tavla och bokhyllan samtidigt. Testa dig gärna fram, varför inte placera en lampa bakom soffan för en spännade effekt.
Udda lampor kan placeras ut för att skapa blickfång. Är de bara tillräckligt annorlunda blir det konst!
Bild: Leva & Bo
Tips 1: För att utnyttja din belysning maximalt installera dimmerfunktion på strömbrytarna. Det gör att styrkan kan varieras. På så sätt kan olika stämninga skapas, beroende på humör och tillfälle. Det gäller framför allt allmämbelysning i kök, vardagsrum och badrum.
Tips 2: Planerar du att renovera ett helt rum, tänk över strömbrytare, armatur och vägguttag noga. Det gör att du lättare kan fälla in kablar och sladdar i väggar och tak. Dessutom ökar du möjligheten att variera din möblering och undvika långa sladdar som ligger kors och tvärs.

6 reaktioner på ”Belysning Del 7: Inredningsskolan”

 1. Hej!

  Jag har precis hittat till din blogg -så fin, personlig och inspirerande!
  Vi har just köpt ett finfint hus från -68 (i Lund) och i originalskick. Vi har målat väggar och tak vitt, men det dyra återstår (kök och badrum). Hur som helst undrar jag om du har några tankar kring golv. Passar alltid oljad ek, som de flesta har, eller tror du att linoleum (nu är det grå, sliten linoleummatta) såsom i marmoleum.click-golvet i ungefär samma färg skulle kännas ok? Jag tycker att trä är varmt och jättefint, men att grått golv följer husets ursprungstanke på ett trevlig sätt… Det är ju inte så lätt att ångra sig sen, menar jag.
  Ha en fin kväll

 2. Spotlights med dimmerfunktion kommer att vara ett måste i vårt blivande hus 🙂 Det är så snyggt!
  Kram Sandra

 3. Superbra tips! Har funderat lite över ditt jobb och utbildning? Har du eget företag och vad har du för utbildning?!

 4. Proforma - Irene

  Är glad att vi tänkte på dimmer i de flesta rum! Ångrar bara att vi inte satte in fler spotar (?) i taken.
  Kram

Kommentarer är stängda.