Hej på er och välkomna tillbaks till Dansk design skola! Idag har det blivit dags för del 2 och vi ska titta bakåt i tiden. Vi ska försöka reda ut; Var ifrån dansk design kommer och vad är det som kännetecknar den? När fick dansk design sitt genombrottt och hur ser det egentligen ut hemma hos ”typ-dansken”?
Hur ser historien ut?
Dansk möbelkonst beräknas ha fått sitt riktiga genombrott först under 1700-talet men man kan säga att det hela började under mitten av 1800-talet. Danmark började då skapa sina egna förutsättningar för att konkurrera internationellt. 1885 började Bing & Gröndahls Porslinsfabrik tillverka produkter som var inspirerade av andra kulturer. Det smittade av sig till andra designområden och man kan bland annat se likheter i arbeten Georg Jensen gjort. Design har länge varit en av Danmarks största exporter och har bidraget till fenomenet och hypen runt dansk design.
Funktion och traditioner. Danskarna har länge också haft en unikt utvecklad snickeritradition och deras möbeldesign har stark anknytningar till den moderna trätraditionen. Traditionerna har moderniserats av föregångare som Kaare Klint och Hans J. Wegner. Deras motto var att ta tillvarata på materialets egenskaper och sa att det var så man skapade klassiska och tidlösa möbler. Svårt att påstå något annat idag, då Wegners Y-stol, om möjligt är populärare än någonsin. Under 30-talet kom funktionalismen och själva ”nytto-funktionen” blev viktig. Möbler präglades av enkelhet även om designen fortfarande var viktig.
Efter andra världskriget hände dock något. Samspelet mellan användaren, föremålen och omgivningen blev mer intressant och man eftersträvade en mer organisk funktionalism. De tekniska och ekonomiska möjligheter efter andra världskriget, gjorde att industridesignen fick sitt uppsving. Det var nu det internationella genombrottet för dansk design kom. Arne Jacobsen strävade efter att kombinera hårda industriella stålrör med mer mjuka och kroppsnära former. Men ingen av designerna arbetade helt ensamma under 40- och 50-talet. Vi vet exempelvis att Verner Panton arbetade för Arne Jacobsen när han designade sin världsberömda Myranstol .
Även när det gäller plastmöbler har de skandinaviska designerna lett utvecklingen dock tillsammans med italienarna. Hans J Wegner räknas som en mästare bland de danska möbelformgivarna under 1900-talet och som de flesta andra har han en bakgrund som möbelsnickare. Hans specialitet har handlat om att förena traditionellt möbelsnickeri med olika influenser, som antikens Kina, engelsk Windsorstil och 1900-talets modernism. De produkter som tillverkades under dansk designs guldår var möbler, lampor, textilier och bruksföremål för hus och hem. Detta innebar att dansk design var lättåtkomlig för “den vanlige dansken”.
Hemma hos Dansken. Tittar man in i de danska hemmen kan man enkelt summera att det antingen är, som danskarna själv skulle kallat det; Ett enkelt folkhem med personliga inslag.
Eller tvärtemot; ett avskalat hem med superdesignklassiker där möbler och armaturer valts med omsorg under många år.
Danskarna är kända för att skapa interiörer med en så kallad ”nordisk stillhet”. Det får gärna vara lugna ytor, naturmaterial, ljust och enkelhet. Interiörerna ska vara okonstlade och ytterst funktionella. I Danmark har man alltid varit intresserade och måna om sina hem. Man har satsat mycket på trivsel och många av de stora danska formgivare har fokuserat på material, men också hur möbler och armaturer ska användas i vardagen (se del 1. Design= funktion). Länge har umgänget i Danmark och övriga norden oftast tagit plats hemma, till skillnad från länderna vid Medelhavet, där man träffats ute på krogen och andra offentliga ställen. Detta är också en bidragande faktor till att danskarna har intresserat sig för att göra hemmet trivsamt och ombonat. Idag anses därför dansk design som folkkonst.
I nästa avsnitt ska vi bekanta oss lite mer med några av Danmarks störrsta formigare. Tack för att ni tog er tid att läsa! // Kram Sofie Bilder: BoligMagasinet.dk
3 reaktioner på ”Dansk Design skola Del: 2”
Underbart inspirerande!
fredrika
http://tinguteoinne.blogg.se/
Tack för intressant läsning! Sitter vid poolen på kreta och följer min favoritblogg! 🙂
Intressant läsning! Tack! 😀
Kommentarer är stängda.