Inredningsskolan Del 3: Vardagsrum


Bild: Bo Bedre.dk
Koppla av! Ja…det är det många av oss vill göra i våra vardagsrum. Dettta rum ska även fungera för socialt umgänge och för läsning eller musiklyssning!
Idag tänkte jag att vi i inredningskolan ska prata om några hållpunkter som ökar trivseln i vardagsrummet. Detta funktionens och estetikens mångsidiga rum!

1. Möblering– Möblera efter storlek på rummet. För stora möbler krymper rummet och gör att det känns mindre. Se till att det finns svängrum och ytor att röra sig på. Prova en mindre soffa med en fåtölj och en fotpall som även den kan användas som sittplats.
Bild: Elleinteriör.se
Möblera gärna mindre strikt- testa att sätta soffan mitt i rummet istället för att trycka upp den mot väggen! Placera ett bord och en fåtöl i en grupp med soffan. Du binder ihop det hela med hjälp av en STOR matta.

2. Färgsättning
Bild: Elleinteriör.se
Använd gärna en neutralbas på möblerna. (…jag vet att ni hört det tusen gånger!!!) Men ni har igen det. Vill man kan man beställa en annan klädsel till soffan för variation, det är även lätt att byta matta! Använd er av samma träslag och tillsätt sedan färger i samma nyanser. Det kan vara; kuddar, matta, filtar, blommor och gardiner. Dessa prylar är lättar och billigare att byta ut än stolar, fåtöljer, soffor och bord!!!
3. Bokhyllor/ Förvaring
Bild: Residence.se/ A2 designers
Börja med att rensa ut allt som är ointressant för ögat. Sortera tex böckerna i färg eller kategorier för att lugna ner intrycket.
Stora böcker kan förvaras liggande- detta gör hyllan mer intressant. Om man vill slippa damm förvara dina böcker bakom glasdörrar.

4. Gruppera-
Bild: Elleinteriör.se
Samla dina minnen och saker i olika grupper- även kallat stileben. Placera dem i färg eller material i små grupper. Undvik att ställa ut småsaker här och där! Var inte rädd för att ändra efter årstid, humör, eller olika faser i livet! Detta gör ditt hem personligt och levande. Kolla hemma hos någon släkting, hur länge har samma tavla hängt på samma plats…? Hos mig är svaret, sen jag födes!!! Skapa något nytt av saker du redan har, byt plats och använd fantasin.
5. Belysning – I vardagsrummet pågår ofta olika saker hela tiden. Därför är det viktigt att du har tre typer av belysning i detta mångsidiga rum;

Bild:Elle.se
1. Allmänbelysning- oftast i taket. Lyser upp hela rummet och du kan lätt hitta det du söker. (…även bra vid städning.
2. Riktbara ljuskällor– Läs lampor och armaturer med stark ljuskälla. För läsning och handarbete.
3. Stämningsbelysning – Dessa ger liv år rummet och inredningen. Udda bordslampor, golvlampor som ger spännande skuggor eller varför inte slingor bakom bokhyllor eller ovanpå en hylla. Här måste man prova sig fram- flytta runt tills du blir nöjd. Även riktade spotlights som lyser upp konst eller hörn kan vara effektfullt.

6. TV-
Bild: Leva& Bo.se
För många av oss är teven skön avkoppling och placeras gärna i vardagsrummet. Den dominerar ofta vårt sätt att möblera, vilket kan bidra till ett stelt intyck. Hur ofta står inte soffan vänd mot teven? Idag finns det bra stativ och upphängningar där man kan dra ut och vinkla teven, att ha teven på en bänk med hjul gör att denna burk inte behöver dominera vårt val av möblering. Även stängd fövaring för elektronik har blivit populär.
7. Flera funktioner-
Bild: Residence
Om du använder rummet på flera olika sätt, tex matplats och social samvaro eller så har du kanske din sovplats i vardagsrummet. Då kan det vara skönt att avgränsa dem olika delarna. Du kan tex måla eller tapetsera de olika delarna, hänga upp en skena i taket som tunna gardiner kan glida på. På så sätt kan du enkelt variera om du vill öppna hela rummet eller skärma av.

Detta var första delen i inredningskolan Del 3: Vardagsrummet.
Vi fortsätter veckan ut att prata om vardasrum. Du kommer få inspiration om möbler, förvaring, belysning och andra godbitar till vardagsrummet! Du ska också få något pyssel att knåpa på…
Det kommer även bilder från mitt vardasrum som nu har både soffor, fondtapet och målat burspråk…

Vi ses snart igen!
Kram Sofie

9 reaktioner på ”Inredningsskolan Del 3: Vardagsrum”

 1. Din "inredningsskola" är så BRA!!! 🙂 Själv behöver jag jobba mer på belysning. Känner att vi har myckt kvar när det gäller den biten. Man vill ha både funktionell belysning och mys mm. 🙂 Men det kommer väl det också. 🙂

  Ha det finfint!
  Kram Malin I&D

 2. Ikväll ska jag sätta mig ner och gå igenom din inredningsskola i lugn och ro. Tycker verkligen om ditt sätt att skriva på.

  Svar: Vad roligt, blev det ett besök i butiken?
  Kram Sandra

 3. tack för tipsen. vi ska alldeles strax renovera vårt vardagsrum så jag kan behöva alla tips man kan få 🙂

 4. Proforma - Irene

  Bra tips! Du är så duktig! Jag ser fram emot nästa del men allra mest ser jag fram emot bilder på ditt nya vardagsrum! 🙂
  Kram

 5. StinaTooMuchInspiration

  Vilken kul idé med inredningsskola, tack för inspirationen! Har precis hittat hit och kommer gärna tillbaka 🙂 /Stina.

Kommentarer är stängda.