Del 5: Arbetsrummet

Inredningskolan har kommit fram till Del 5: Arbetsrummet.
Vi blir fler och fler som jobbar hemifrån och sitter långa dagar framför datorn. Vi är konsulter, egna företagare, studenter eller så bloggar vi på fritiden. Hemmakontoret bör ses över så det blir så trivsamt, lättarbetat och inspirerande som vi vill ha det.
1. Bord och stol –
Placera om möjligt bordet vid fönstret. Ställ det gärna ut från väggen så du har bra uppsikt över rummet och dörren. Välj en generös bordskiva om du vet med dig att du behöver mycket plats när du jobbar. Stolen bör vara ergonomisk om du ska sitta här hela dagen. Glöm inte att röra på dig och släppa in frisk luft då och då!
2. Belysning-
En arbetsplats behöver bra belysning så du inte blir trött i ögonen. En bordlampa bör kunna vinklas så den inte blänker på skärmen. Ställ den på rätt sida så den inte skuggar när du skriver.
3. Maskiner och sladdar
Apparater som skrivare, fax och hårddisk är inte så roliga att ha synliga. Placera dem på konsolhängda hyllplan under skrivbordet. Använd trådlöst nätverk, bärbar dator för mindre sladdar.
4. Organisera –
Sortera ut gamla papper med gämna mellanrum. Förvara i snygga tidskriftssamlare, pärmar och mappa. Använd filsystem och boxar med ettiketer. Håll gärna samma färg på dina pärmar och mappar för ett lugnare intryck i arbetsrummet.
5. Återvinning –
Var noga med att bara skriva ut dokument och mail som är nödvändiga. Kopiera på båda sidorna av papperet och samla kasserade papper till återvinning. Köp en snygg flätad korg och ställ under bordet.
6. Flyttbart kontor –

Finns det inte plats för ett stationärt hemmakontor kan man sitta vid exempelvis köksbordet och arbeta. Ha en rullbar hurts som passar den övriga inredningen i köket och förvara datorna ovanpå och pärmarna inuti. Enkelt att rulla bort när middagen ska serveras!
7. Göm kontoret –
En arbetsplats kan man med fördel gömma i en garderob, ett skåp eller bakom ett draperi. Det är extra viktigt om skrivbordet absolut måste placeras i sovrummet.
8. Inspireras –
Ha saker runt dig som gör dig på bra humör! Färg piggar alltid upp 🙂 Ha gärna en stor anslagstavla vid arbetsplatsen. Ett stelt kontor kan lätt mjukas upp med hjälp av en skiva mjuk ter-tex (finns i bygghandeln) som kläs i ett snyggt tyg. Nåla upp saker du blir inspirerad, och glöm inte att byt ut dessa lite då och då för ny inspiration!
Alla bilder är lånade av: Living etc
Nog för att arbetsrummet måste ses över oftare än man tror. Rensa, städa och försök håll ordning på dina sakerna. Efteråt kan du belöna dig med en fin anteckningsbok eller något annat som höjer din arbetsplats! Lite snittblommer gör mer än man tror på arbetsbordet.
Så sätt igång och piffa nu, det gör sååå stor skillnad om man trivs vid sitt skrivbord.
Lycka till!
Kram Sofie

14 reaktioner på ”Del 5: Arbetsrummet”

 1. Nu blev jag inspirerad att börja rensa här vid skrivbordet med en gång. Tack för ännu en suverän del i inredningsskolan! 🙂 Kram Anna

 2. Petra - Designfragment

  Jättebra guide! Vi har precis fixat litegrann i vår arbetshörna, och gjort mycket som du säger; gömt undan sladdar, etc. Känns mycket "renare" nu!

 3. Bra tips. Användbart när vi flyttar, för då kommer arbetshörnan att hamna i vardagsrummet.
  Ha det bra!

 4. Många bra tips och underbara bilder! Jag är så lyckad att jag har ett särskilt rum som kontor/arbetsrum och har mycket i skåp så man slipper se pärmar och annat!
  Kram

 5. Hoppas verkligen inte att du blir sjuk, det är så tråkigt att bara gå hemma! Men det är så många som är förkylda just nu så det är nog svårt att stå emot.

  Jag är fortfarande inte helt pigg, det brukar ta en vecka innan jag är i form igen. Vilka fina inspirationsbilder, förresten! Vi letar efter en matta till arbetsrummet. Jag tycker det är så svårt att hitta. Har du något förslag kanske?

  Ha det bra vännen och vila mycket så du inte blir sjuk!

  Kram

 6. Inspirerade! Men när det gjordes arbetsmiljöutredning på mitt kontor fick jag veta av ergonomiexperterna att man inte ska ha skrivbordet så att man har ett fönster rakt framför sig när man sitter vid datorn. Det är jobbigt för ögonen att fokusera på skärmen i konkurrens med dagsgsljuset som ögon och undermedvetna upplever som mer attrativt och behagligt. Dessutom blir man lättare distraherad och ineffektiv när ögonen bara kan glida från skärmen och se ut genom fönstret.

 7. [room] by sofie

  Miss tree; Bra synpunkt! I dagens nybyggda kontor, som nästan bara består av fönster 🙂 är det klart påfrestande för ögonen! Jag har jobbat som optikerass. och många hade stora problem med bländning! Bilden är lite missvisande då jag menar att bästa placeringen är framför men åndå brevid, ut ifrån väggen!

  Tack för din kommentar!
  Sofie

Kommentarer är stängda.