Bild: Myresjökök.se
Hjärtat i hemmet, husets nerv, hela familjens samlingsplats!
Ja, kärt barn har många namn…
Idag kliver [room] by sofie och inredningskola in i husets kanske viktigaste rum- köket. Vi kommer bla prata om planering av nytt kök, den gyllene triangeln, belysning etc. Ska du renovera ditt kök handlar det mycket mer om grundlig planering än snygga luckor och rätt kakelplatta. Idag ska köket fungera både till barnens läxläsning men också förlånga middagar med nära och kära!
Välkommen till Del 2: Köket
Rummet
Planering– Skapa ett smidigt arbetsflöde genom att placera spis, kyl/frys och diskbänk i en tänkt triangel. Det ska vara enkelt att hämta varor och vatten medan du lagar mat. Det är viktigt att ha bänkyta mellan spis och diskho för att slippa bära heta kastruller över golvet.
Ta in proffshjälp– Idag erbjuder många köksleverantörer hjälp med köksplanering. Låt olika företag ge er förslag, och ni kan i lugn ocg ro hemma jämföra lösningarn.
Stilen– Vill du ha det lantligt, modernt färgstarrkt eller diskret/minimalistiskt? Känner du dig osäker kan du låta den fasta inredningen anpassas efter stilen som ditt hus är byggt i.
Golv & väggar– ska vara slitstarka och tåla det dagliga blötandet och nötandet. Glöm inte att taket behöver tvättas då och då.
1. Samla inspiration
- Ett bra sätt att ta reda på vilken stil du vill ha är att köpa inredningstidningar och riva ut de sidorna du tycker om. Efter en tid brukar man kunna se ett tydligt mönster av vilken stil som dominerar.
- Besök också olika köksleverantörer på orten och inspireras i deras utställningar. Plocka olika bra idéer från olika kök. Gör dem sen till dina egna!
Bild: Leva & Bo
2. Planering
- Bild: ikea.se
- Sätter er ner och diskutera i genom vilka olika funktioner ni behöver. Hur många ska vistas i köket? Ska det bara användas för att laga mat? Har ni idag förmycket skåp, kan köket göras luftigare?
- Skriv ner allas förväntningar av det nya köket, låt alla i familjen säga sitt.
- Rita upp rummet på millimeterpapper eller använd gratis ritprogram från nätet. Klicka HÄR för att ladda hem ikeas Homeplanner.
3. Bänkyta
Bild: Myresjökök.se
- De kan man inte få förmycket av! Fria ytor att jobba på är guld värt i ett kök. Det finns vissa mått man kan ha som riktlinjer- tänkt plats för att tillreda maten ska vara 80-120 cm fri yta. Gärna placerad mellan diskho och spis. Fler arbetsytor är så klart trevligt så att exempelvis barnen kan hjälpa till med maten.
- Brevid spisen är det bra att ha en yta på minst 20 cm, så gäller även vid kylskåp.
- Genom att välja en bänkskiva som är 70 cm djup istället för vanlig 60 cm . Då får vattenkokare, brödrost och de färska kryddorna bättre plats.
4. Bänkskivor
- Det är många krav vi kan ställa på en riktigt bra bänkskiva idag. Den ska vara slitstark, tålig, lätta att underhålla och torka av. Den ska vara vacker att titta på och anpassad till den övriga inredningen.
- Massivt trä– tillverkas av stavar, vanligen bok eller ek men också andra svenska och odlade träslag. Skivorna kan måttanpassas för att lätt fälla in diskhoar, spishällar och därefter underlimmas. Tjocklek upptill 8 cm. Trä kräver visst underhåll ett par gånger per år med olja eller bivax. Då förblir den mer tålig och du minskar risken att skivan spricker.
- Rostfri bänkskiva-en trend just nu! Nu är det egendesignade skivor med svetsade hoar, kanske mattpolerade. Tänk på att ytan kan bli repig och fläckig med tiden, dock mindre i den mattpolerade! Senaste nytt är att förse skivan med träkanter, det finns flera olika träslag att välja på.
- Natursten– granit är ett utmärkt material till bänkskivor. Stenen är mycket värme-vattentålig och magasinerar värmen så att ytan känns behaglig. Dessutom tar den inte åt sig lukt och deg och annat fastnar inte på den glatta ytan.
5. Diskbänk
- Vatten och avlopp är kanske inte det roligaste i köksplaneringen!!! Det är dyrt att dra nya ledningar så försök om det är möjligt att planera köket efter vad som idag erbjuds.
- Placera diskbänk och diskmaskin så nära varandra som möjligt.
- En torkyta brevid diskhon är ingen dum idé.
6. Förvaring
- Ett kök kan svämma över av prylar och redskap!
- Rensa ut de som används sällan, kantstöttaskålar och nötta teflonpannor.
- Tunga maskiner står bäst i underskåp, redskap och kryddor bör vara nära spisen
- Att ha porslinskåp och diskmaskin nära varandra underlättar vardagsarbetet.
Bild: Decor Maison
7. Köksö och öppen planlösning
- En centralt placerad köksö bjuder in till samvaro kring matlagningen. Viktigt är att ha en bra fläckt som orkar suga bort all matos.
- Även en mindre ho att hälla ut varmt vatten är bra att ha på ön!
- Om köksön är placerad nära matplatsen-välj diskmaskin och fläckt med låg ljudnivå.
Bild: Köksportalen.se
8. Belysning
- Du kan lätt förändra stämmningen i köket med belysning. I köket behövs flera olika ljuskällor.
- När vi skär grönsaker eller rensar fisk med vassa knivar behövs belysning därefter. Lampor i framkant på överskåp ger ett bra riktat ljus.
- Taklampor ovan matbordet bör placeras så att ingen blir bländad. En höjd på 55-60cm brukar vara lagom. Har du ett lång bord- kan du ha två eller tre pendellampor på rad.
- Använd dimmer i kökets alla lampor för att variera styrkan, vid tex middagar/ läxläsning!
Bild: Living etc
9. El och vitvaror
- Planera eluttagen noga.
- Maskiner som stå framme behöver sina egna uttag-där kontakten kan sitta i hela tiden.
- Ugnar och mikrovågsugnar kan med fördel sättas in i högskåp för bättre arbetsställning.
- Många vitvaror är miljö- energiklassade där A står för den bästa klassen. Något att ta fasta på vid nyinköp.
Detta var första inlägget i Köksavsnittet. Tack för att ni tog er tid att läsa!
I veckan som kommer kan ni vänta er mer inspiration om; Kakel, tapeter till köket, dukningstips, matplatsmöbler etc.
Ha en fortsatt bra dag!
5 reaktioner på ”Inredningsskolan Del 2: KÖKET”
Kul läsning! Jag jämförde hela tiden med vårat kök och det känns som vi fått med allt utom ett par eluttag till som vi märkt efterhand!
Kram Irene
Så duktig du är på att skriva ner allt! KANON! KRAM JAnnice
Wow wow wow….här har jag inte varit inne tidigare, känner på mig att det finns måga tips att få här!
Kram Gunilla i Singapore
Shit vad du e duktig! Jag brukar vara snål med att kreda, men jag är grymt impad. Bra upplägg mellan de olika områden, materialen och allt annat tänkvärt i köket.
Ja inte är det lite man ska tänka på…
Mina planer är i full gång och mycket är bestäm…
Tack för fin "information"
Maliin
Kommentarer är stängda.