FÄRG- att tänka på när du inreder.

Alla älskar färg! Men hur påverkar dem oss?

Färger styr våra känslor, tankar och vår kropp.
När det gäller inredning ska du välja färger du gillar och trivs i.

Tänk på att ju starkare färgton en kulör har, desto större effekt får den på dig. Därför gäller det att välja rätt färger beroende på vad rummet ska användas till.

Röd är en färg som är aktiv och utåtriktad. Den stimulerar mod, styrka, framgång och sexualitet. Det är en färg för dig som vill synas och märkas. Det gäller att inte ”överdosera” rött, för det kan skapa aggressivitet. Var försiktig med alltför mycket rött i till exempel ett sovrum. Ett tips är att använda rött lika sparsamt som man ser rött i naturen. Rosa är en mildare variant av rött. Färgen mildrar och tröstar och passar bra om man vill bearbeta en sorg eller mildra sin ilska.

Orange är en färg som stärker och skapar entusiasm och glädje. En färg för förändring, utveckling och expansion. Den är perfekt för platser i hemmet där ni ska prata och umgås med varandra. Den är också idealisk i kök, eftersom den stimulerar aptiten. Färgen är mycket social, så har du svårt med alltför mycket social kontakt, ska du använda orange med försiktighet.

Gult är en livgivande och solig färg som stimulerar våra tankar. Färgen står för klarsynthet, organisation, frihet, och harmoni. En person som klär sig i gult, markerar att hon eller han är öppen för nya kontakter. I hemmet passar det bra att använda gult i hallen, matrummet och köket. Den passar också i ett arbetsrum. I ett sovrum kan gult bli lite väl stimulerande.

Grönt är naturens och växtlighetens färg. Den har lugnande och rogivande egenskaper och vill du känna dig trygg och omhuldad, ska du omge dig med grönt. Grönt är också en läkande färg som stimulerar hälsan. Grönt har även blivit en symbolfärg för rikedom och välstånd. Så använd gärna grönt i rum där du vill stärka den känslan. Grönt passar inte i rum där du vill vara riktigt aktiv. Detta är en kall och inåtvänd färg.
I Blått kan du söka din inre sanning och goda ideal. Lugn, stillhet och pålitlighet är andra egenskaper som blått lyfter fram. Blått är bra att använda i företagssammanhang, eftersom färgen signalerar stabilitet och framgång. Den blå färgen sägs också lindra smärta och uppmuntra sömn och vila. Den är därför perfekt i ett sovrum. Tänk bara på att den kan kyla av passioner, så lägg gärna till lite rött och rosa för den sakens skull. Om du inte har så mycket energi, ska du vara försiktig med blått eftersom färgen kan få dig att känna dig ledsen.
Vitt den rena och oskuldsfulla färgen. I traditionell feng shui symboliserar vitt döden, men det är inte så i vår del av världen. Här används den flitigt som en ”grundfärg” för att lyfta fram tavlor, konst och andra färgstarka föremål. Använd gärna vitt i tak, eftersom den lyfter chi och får energin att sträva uppåt. Alltför mycket vitt kan dock bli sterilt, kallt och opersonligt. Det kan vara bättre med en gräddvit eller krämfärgad nyans av vitt, eftersom den ger en mjukare och behagligare känsla.
Svart är en mystiskt och sensuell färg som ger ett stilla och tyst intryck. I vissa kulturer står svart för sorg, i andra för magi. Du ska inte inreda ett barnrum eller ett matrum i svart. För mycket svart gör att man känner sig sorgsen och dyster, men om du använder svart på rätt sätt i inredning, kan den ge häftiga och oväntade effekter.

Grått är en dubbeltydig färg som till hälften består av vitt och till hälften av svart. Grått anses vara kompromissernas färg. Se upp med grått om du är en självkritisk person eller om du känner dig ensam. Grått kan förstärka dessa känslor.

Brunt är en naturlig färg som associeras med ursprung och tradition. I naturen blir det som dör brunt och därför kan färgen få oss att tänka på åldrande och död. Äldre människor ska därför undvika för mycket brunt. Se till att du använder rätt brun nyans (med en livfull ton) när du inreder hemma.

4 reaktioner på ”FÄRG- att tänka på när du inreder.”

 1. Hej Sofie!
  Nu har jag hittat till din blogg! Jättekul läsning och inspiration! Keep up the good work! Blev det några inköp i tisdags? Tack för tips om tehuset- många bra presenter där! Vi ses snart hoppas jag!
  Kram Lisa

 2. Hej Linnea!
  Gud vad spännande med inredningsskolan i Umeå. Du måste uppdatera mig om hur det går för dig, och så spännande med feng shui inreiktning. Jag ska surfa förbi och kolla hemsidan…
  Ja, det där med färg är super-intressant, det gör sååå stor inverkan på oss människor 🙂
  Lycka till,
  kram Sofie

 3. Hej Lisa!
  Kul att du hittat hit, och att du kommenterar… blir superglad!
  Jodå, det blev fyra böcker på bokrean.
  Kul att jag kunde tipsa dig om Tehuset…supemysig butik och väldigt Lundensisk, eller hur??
  Hoppas oxå vi ses snart!
  Kram och hälsa familjen.

Kommentarer är stängda.