Dansk Designskola Del.1

Välkommen till första delen i min Danska designskola. I olika delar kommer jag lyfta fram danska formgivare, visa dansk arkitektur samt försöka klura ut vad som faktiskt kännetecknar just Dansk design – en stil många trånar efter. Det blir såklart en del text, men jag hoppas min lilla designskola kommer var givande. Vi börjar idag med att reda ut begreppet…


Vad är egentligen design?

Vi är alla designers. Hur konstigt det än kan låta, men från morgon till kväll, i allt vi gör i vardagen, bidrar till att forma våra liv. Vi formar oss själva och våra hem utifrån en rad olika beslut och kreativa handlingar. Ofta utan att tänka så mycket på det. Det är exempelvis vilken väska vi väljer på morgonen, frisyr, cykel och möbler vi köper. Vart vi åker på semester och vilken mat vi lagar till våra gäster. Det allra viktigaste med design är att det ska fungera på ett praktiskt plan. Ta för exempel en sån simpel grej som en stol. Vi vill sitta på den, utan att den går sönder. Den ska var bekväm och ha rätt höjd till bordet. Enkla saker som man ofta tar för givet. Så låt oss vara överrens… Design handlar i första hand om funktionalitet.
Jag tycker uttrycket [Form follows funktion] som var skyskrapsarkitektens Louis Sallings motto, redan under slutet av 1800-talet är så bra. Med risk för att låta klyschigt, men detta har sedan dess vara en slags ledstjärna för generationer som studerat vid den funktionalistiska skolan. Mer om funktionalismen i ett annat avsnitt.
Känslor och design. Hur hänger det ihop tänker ni kanske? Jo, design fungerar också på ett mer känslomässigt plan. Många saker vi omger oss av ger oss olika emotionella upplevelser. När vi väljer våra inredningsdetaljer till hemmet vill inte bara att de ska ha god design/funktion. Inte helt oviktigt vill vi också njuta av att titta de, och bli glad över deras fina form och kanske läckra textilier.
Design och tillhörighet. Saker som vi omger oss fungerar också som en slags tillhörighet. Det kan vara till en speciell grupp, kultur eller till ett land. Man kan bekräfta sin identitet genom att välja de ”rätta” möblerna och inredningsdetaljerna. De allra flesta är ofta stolta att ha något som är designat. Det kan vara en soffa, en ljudanläggning eller ett smycke. Men design behöver inte vara dyrt. Både Ikea och H&M använder sig duktiga formgivare och designers.

Sammanfattning;
I folkmun pratas det om designlampor, designstolar och designade kök. På det sättet får man en känsla av att vissa produkter är designade och andra inte. Men alla produkter är designade, då någon faktiskt har tagit ställning till dennes utseende. Det intressanta är tycker jag. Vem bestämmer vad som är god och dålig design? Det är lite som med konst, upp till betraktaren.

Om lite kommer Del 2 i designskolan. Då blir det mer specifikt om danskarna egna tankar om dansk design. Vad är egentligen Dansk design och vad är det som gör dansk design så speciell? Merän att vi gillar möbler och inredningsdetaljer som danskar designat…

Bild: Fritz Hansen via Urban Living

3 reaktioner på ”Dansk Designskola Del.1”

  1. Hej Sofe! Brukar läsa din blogg och blir så glad av allt vackert och smart som du visar! Bra idé med designskolan. Älskar också dansk design så det ska bli kul att lära sig mer om det! Kram från Mia

  2. Hej Sofie!
    Så roligt att få vara åhörare till Designskolan! Mycket bra inledning, enkelt och med trevlig ton i ditt budskap. Jag väntar med spänning till nästa lektion…jag kommer att sitta på första raden i bänken för att lyssna och lära mig mer om dansk design.
    Kram Cia i Lund ♥

Kommentarer är stängda.