Del 5: Arbetsrummet

Inredningskolan har kommit fram till Del 5: Arbetsrummet.
Vi blir fler och fler som jobbar hemifrån och sitter långa dagar framför datorn. Vi är konsulter, egna företagare, studenter eller så bloggar vi på fritiden. Hemmakontoret bör ses över så det blir så trivsamt, lättarbetat och inspirerande som vi vill ha det.
1. Bord och stol –
Placera om möjligt bordet vid fönstret. Ställ det gärna ut från väggen så du har bra uppsikt över rummet och dörren. Välj en generös bordskiva om du vet med dig att du behöver mycket plats när du jobbar. Stolen bör vara ergonomisk om du ska sitta här hela dagen. Glöm inte att röra på dig och släppa in frisk luft då och då!
2. Belysning-
En arbetsplats behöver bra belysning så du inte blir trött i ögonen. En bordlampa bör kunna vinklas så den inte blänker på skärmen. Ställ den på rätt sida så den inte skuggar när du skriver.
3. Maskiner och sladdar
Apparater som skrivare, fax och hårddisk är inte så roliga att ha synliga. Placera dem på konsolhängda hyllplan under skrivbordet. Använd trådlöst nätverk, bärbar dator för mindre sladdar.
4. Organisera –
Sortera ut gamla papper med gämna mellanrum. Förvara i snygga tidskriftssamlare, pärmar och mappa. Använd filsystem och boxar med ettiketer. Håll gärna samma färg på dina pärmar och mappar för ett lugnare intryck i arbetsrummet.
5. Återvinning –
Var noga med att bara skriva ut dokument och mail som är nödvändiga. Kopiera på båda sidorna av papperet och samla kasserade papper till återvinning. Köp en snygg flätad korg och ställ under bordet.
6. Flyttbart kontor –

Finns det inte plats för ett stationärt hemmakontor kan man sitta vid exempelvis köksbordet och arbeta. Ha en rullbar hurts som passar den övriga inredningen i köket och förvara datorna ovanpå och pärmarna inuti. Enkelt att rulla bort när middagen ska serveras!
7. Göm kontoret –
En arbetsplats kan man med fördel gömma i en garderob, ett skåp eller bakom ett draperi. Det är extra viktigt om skrivbordet absolut måste placeras i sovrummet.
8. Inspireras –
Ha saker runt dig som gör dig på bra humör! Färg piggar alltid upp 🙂 Ha gärna en stor anslagstavla vid arbetsplatsen. Ett stelt kontor kan lätt mjukas upp med hjälp av en skiva mjuk ter-tex (finns i bygghandeln) som kläs i ett snyggt tyg. Nåla upp saker du blir inspirerad, och glöm inte att byt ut dessa lite då och då för ny inspiration!
Alla bilder är lånade av: Living etc
Nog för att arbetsrummet måste ses över oftare än man tror. Rensa, städa och försök håll ordning på dina sakerna. Efteråt kan du belöna dig med en fin anteckningsbok eller något annat som höjer din arbetsplats! Lite snittblommer gör mer än man tror på arbetsbordet.
Så sätt igång och piffa nu, det gör sååå stor skillnad om man trivs vid sitt skrivbord.
Lycka till!
Kram Sofie

Söndagsmys


Bilder: [room] by sofie
Hej på er denna höstsöndag!

Det har varit en intensiv helg, med kalas, fester mm!

I fredags var dagis stängt och jag och Ebba spenderade hela dagen i Malmö – på bla lekland och bio. Det har letats presenter och åkts fram och tillbaks i skåneland. Men nu är vi äntligen på hemmaplan och mys-söndagen infinner sig (…även om vi får vänner på besök ikväll.) Hmmm, undrar om det blir bjudmat från thairestaurangen eller om vi lagar någor enkelt hemma…haha!!!
Bild: [room] by sofie
Inläggen och inspirationen på bloggen har varit si-sådär den sista veckan… Jag jobbar bla med en försläsning som jag ska ha på Länshem i Ystad på tisdag. Det är en ganska ny värld för mig, även om jag inte har några som helst bekymmer med att prata inför grupp eller så. Problem är snarare på andra hållet 😉 Vi har även fått en nytt uppdrag med Kontor Öresund. En flyttkoordinering av Fojab Arkitektbyrå. Detta kommer vi börja jobba med nästa vecka och fram till mellandagarna då den fysiska flytten äger rum.

Bild: [room] by sofie
Bilderna visar “min-visitkorts-verkstad”.
Dessa har jag själv designat och printat -med tapet på baksidan! Perfekt pyssel när lilltjejen klistrar bokmärken och mannen spelar fotbollsmatch!!! Snart bär det ut i parken för frisk härlig luft…
I nästa vecka blir det inredningsskolan Del 5: Arbetsrummet, missa inte det!
Kram Sofie

Sensuellt sminkbord a´la naturell

Det här vackra naturella sminkbord skulle gärna fått en plats i mitt sovrum.

Pressbild: Skönahem
Vilka underbara former och lilla spegeln -precis som den alltid varit! …och lilla lådan, perfekt! Formgivare är Matthew Hilton för Habitat. Bordet kommer säljas på R.o.o.m för 4500:-

Jag märker att mitt sinne öppnar sig
mer och mer för härligt träfärgade prylar…

Vad är du sugen på och vilken stil känner du för i höst?

Kram på er kära läsare!
Sofie

Homestaging på distans


Bild: Privat
För lite sedan gjorde jag en homestaging på distans! Jag hjälpte till att införskaffa textilier, matbord och andra smådetaljer. Annars vägledde jag via mail och telefon- och här är resultatet på lägenheten som nu ligger ute till föräljning!

Före:

Efter:

Före:

Efter:


Bilder: Privat och Länshem

Visst funkar det att jobba med några mils mellanrum. Nu håller vi tummarna att det blir en lyckad försäljning! I veckan kommer vi prata trender inom homestaging om vad som är verkar vara på gång…

Kram Sofie

Sammanfattning Del 4: Sovrummet

Bild: Sköna Hem
Sovrummet är idag inte någon bortglömd plats utan en del av den övriga interiören. Trots detta har sovrummet oftast en alldeles egen karaktär. Medan vardagsrummet är till för alla, är sovrummet privat – ett rum där man kan dra sig undan.
Se till att skapa
en lugn och harmonisk plats där vi kan andas men ändå leva ut! Därefter ger vi rummet personlig och trivsam stil med hjälp av färger, tyger och saker vi tycker om.

Tack för alla gulliga kommentarer denna gången!
Kul att så många gillar inredningskolan. Nästa avsnitt kommer handla om arbetsrummet! Tills dess blir det inlägg om inredning, nyheter och jobbprojekt.

Kram Sofie

Säng på bokhylla för trångbodda

Om man har ont om plats eller behöver mer förvaring kan en bra lösning vara under sängen! Att bygga upp resårmadrassen gör att du kan utnyttja utrymmet under sängen.

1. Montera en bokhyllepelare exempelvis “Bonde” från Ikea. Den är 36 cm bred och 218 cm hög. Det viktiga är att den inte är för bred, då sängen kommer upp för högt!
2. Om du använder Bonde-hyllan vilken jag tycker är mest optimal sågar du av 9 cm på varje sida, för att få den lika lång som sängen.
3. Montera en regel på väggen 36 cm från golvet, som resårbotten kan vila mot.
4. Såga till två skivor till kortsidorna med sticksåg. Använd tex täcksidor från köksinredning. Formatet ska vara sängens och hyllans bredd.
5. Skruva fast skivorna på kortsidorna av sängen i hyllan och i regeln som sitter i väggen. Måla dessa i samma färg som hyllan.

Svårare än så behöver det inte vara.

Tips: I hyllan kan man placera snygga korgar med småprylar eller varför inte stuva in magasin eller böcker. Om man vill kan man sätta hyllan på en sockel så kommer den upp lite från golvet.

Lycka till!
Kram Sofie

Designers Guild 20% rabatt

Bilder: Designers Guild

Vi fortsätter inredningskolan Del 4 och just nu är det sovrummet som är på tapet! Idag ska ni få ett litet gardintips som med fördel kan användas i just sovrummet

Det mest enkla är att skapa en mysig och ombonad känsla med hjälp av plädar, mattor, kuddar och annat som tillför
en härlig mjuk känsla i rummet. Många är dock rädda för gardiner (…jag är en av dem *ler*) Men….textilier behöver inte alltid hängas framför fönstret och förhindra härligt dagsljus från att komma in.

Tips: Prova istället att hänga gardinen bredvid fönstret- på väggen och fram till fönstret, förstår ni hur jag menar? Vi kommer köra ett helt avsnitt som handlar bara om fönstret längre fram i inredningskolan… Se bilden nedan.

Bild: Designers Guild
Just nu har Ylva interiör i Lund 20 års-jubileum och i åtta veckor lämnar hon 20% rabatt på åtta av sina mest sålda märken. Rabatten erbjuds från lördag till lördag och from idag till nästa lördag så är det just Designers Guild. Här kommer schemat för följande veckor-v40 Mullberry, v41 Sandbergs, v41 ROMO, v43 Mimou, v44 Sanderson & Morris v45 Missoni, v46 Baker.

Imorgon bjuder inredningskolan på tips till trångbodda eller till alla er som behöver mer förvaring. Vi bygger en säng på en bokhylla!

Ikväll blir det till att laga fisksoppa och förbereda för ett gäng vänner som kommer över!
Ha en fin lördag och njut av sensommaren som infinner sig -varje fall i södra Sverige!
Kram Sofie

Inredningskolan Del 4: Sovrummet


Alla bilder är lånade av: Living etc
Då var det äntligen dags för fjärde delen i:
[room] by sofie:s inredningsskola.

Idag ska vi bädda ner oss bland gosiga täcken och mjuka kuddar! Vi spenderar faktiskt en tredjedel av våra liv i sängen. Det är ganska mycket, ellerhur? Därför ska vi idag prata om hur vi skaffar oss de bästa förutsättningarna för en bra miljö i just sovrummet!

1. Sängen

Ja, det kan väl vara en bra början att investera i en bra sovplats! Provligg alltid innan du köper en ny säng. Ta av dig dina ytterkläder och ligg i minst en kvart i olika ställningar. Är ni två som delar säng köp två separata sängar och lägg en bra bäddmadrass över hela för att få en dubbelsäng.
2. Mörkläggning

Täta gardiner i mörkt tyg är bäst för mörkläggning… Om man som jag då inte gillar gardiner så finns det i dag rullgardiner i ljusa färger som mörklägger bra. Kombinera gärna dessa med ljusa gardiner för en ombonad mysig känsla. Om du väljer persienner så välj trä och inte av kall metall.
3. Belysning
I sovrummet behövs en takbelysning som ger en snabb guidning i rummet. Har du garderober se till att också ha bra belysning i eller utanför. Sänglamporna ska vara riktbara och kunna vinklas så inte sänggrannen blir störd. Installera gärna dimmer i sovrummet för mjukare ljus på tex morgonen. Även bordlampor eller andra smålampor som förhöjer stämmningen kan vara en god idé…
4. Viloplats -inte arbetsplats

I sovrummet måste kropp och själ få ro. Ställ därför inte arbetsplatsen med alla räkningar och måsten i sovrummet. Om det nu är den ända möjliga platsen placera bordet bakom dörrar (…finns många bra arbetsskåp i handeln) , i en garderob, eller bakom ett härligt draperi. Det finn även vikväggar som du kan gömma din arbetsplats bakom. Även smidiga platt-TVskärmar ser jag ofta smyga sig in i sovrummsmiljöer… Vill du sova bra hela natten sägs det att du ska vara elektronikfri i minst 20 minuter innan du somnar. Läs en bok, koppla av med en kopp grönt te, bearbeta dagen som gått eller ägna bara några minuter åt dig själv.
5. Ljudlöst
Det bästa sättet att minimera ljud i sovrummet är att ha textilier som gardiner, mattor, plädar kuddar. Detta höjer även mysfaktorn i rummet. Kommer ljudet utifrån kan tjocka draperier för fönsterna vara en bra idé. I värsta fall är tregalsfönster lösningen på problemet.
6. Förvaring

Garderober med skjutdörrar är en praktisk bra lösning då de inte tar tar upp dyrbar plats. Placerar du speglar i någon av dörrarna ser även rummet större ut. Har du fristående garderober kan du ställa snygga korgar som ger ett snygg och städat intryck. Glöm inte att använda utrymmet under sängen. Det finns bra förvaringsboxar på hjul i våra inredningsbutiker.
7. Sängbord
Oavsett om du har sängbord med eller utan lådor, ha gärna en lite box eller ask som du lägger dina privata saker i. Det ser inte så skräpigt och rörigt ut. Indiska har fina akskar att förvar dina smycken i över natten. Vägghängda sängbord ger ett luftigt intryck och gör rummet mer lättstädat.

8. En bra start på dagen


Vem vill vakna upp i en enda röra? Se till att plocka undan sådant som stör redan på kvällen. Krokar som hängs över dörren är perfekta för kläder som samtidigt vädras över natten. Placera sängen så du har uppsikt över dörren, det ger trygghet och gör dig lugn. Ställ gärna sängen så du har bra utsikt och varför inte hänga din favorit tavla mittemot. Det är väl en härlig start på dagen!
9. Temeraturen

Den optimala temeraturen för att sova behagligt är 18-20 grader. Dessutom är det bra att sova med ett öppet fönster för frisk luft. Bädda inte gärna direkt på morgonen då kvalster trivs bäst i fukt och värme. Låt täcket ligga dubbelvikt vid fotändan och vädra gärna dina sängkläder i minusgrader, det torkar ut kvalster. (…känner mig plötsligt som tanterna i Rent hus med alla dessa uppmaningar, vidare…!!!)
10. Skapa karaktär
Skapa ett sovrum som Du trivs i och som ger Dig lugn och ro. Blåa färgtoner sägs ge rummet lugn medans röda färger ger mer stämning för aktivitet och liv. Idag är det populärt med österlänsk-inspirerande sovrum i mustiga varma färger. Som i alla andra rum är det lätt att byta ut textiler om du har en neutralbas. Det viktigaste är att du inreder sovrummet för dig själv och din eventuella partner!
Nu hoppas jag du fått lite tips och idéer och kanske har du fått en tanke om hur du kan förändra just ditt sovrum. Behöver du fler tips eller har frågor är det bara att maila eller lämna en kommentar.
Det kommer som vanligt komma fler inlägg om sovrum, inspirationsbilder och tips hur du enkelt kan tillverka en säng på en bokhylla! En smart grej i tex barnrummet…
Allt för nu!
Kram Sofie

Hösten har dragit igång

Bilder: Karl andersson & söner
Ja, det verkar som hösten satt igång på allvar, med allt vad det innebär…
Nya kollektioner, vipkvällar, leverantörsträffar etc- härligt härligt att få gotta sig i alla nyheter!

I tisdags kikade vi på Baumans nya höstkollektion och blev även bjudna på lunch. I onsdags har jag jobbat med en offert och gjort kollage till ett inredningsjobb i Malmö. Igår kväll var jag inbjuden till Form Design Center i Malmö.

Det var Swedese, Karl Andersson & söner samt textilföretaget Kvadrat som visade sina nyheter. Det var mingel med representanter, god förtäring och vin såklart *ler*. Jag fastnade mest för Karl Andersson & söners nyheter och kommer därför visa lite miljöbilder med deras nyheter. Bilder lånade från deras hemsida.

Bild 1 och 2 -visar praktisk klädhängare PONOQ som fälls ihop när man inte använder den. Den andra bilden visar en på stativ som passar perfekt i offentlig miljö, då du kan hänga på båda sidorna.

3. Detta supersnygga soffbord NEWTON med organisk form på skivan står högt på önskelistan. Hade passat så bra i vårt nya v-rum. 8870:- + moms. Bordet har redan vunnit designpris och får flytta in när som!

4. Snyggt hyllsystem –SIGN som du själv bygger efter behov. Det går att snurra hyllorna och du klickar ihop sektionerna som ett pussel, genialiskt! Passar lika bra i hallen, kontoret som i barnrummet- se bilden under!

Bilder: Karl Andersson & söner

Då fick ni lite inblick i hur min vecka sett ut! Lite mer jobb lite mindre bloggande… Jag har förhoppningar om att publicera första delen i inredningskolan Del 4: Sovrummet -ikväll.

Tack för era fina tips om sänggavlar, mer om det i inredningskolan…
Kram Sofie

Denna veckan- Inredningsskolan Del 4: Sovrummet

God måndag-morgon!

Hoppas helgen varit skön och vilsam…

För min del har den varit väldig skön och givande! Vi har träffat vänner fredag-lördag-söndag. Vi har både brunchat ute och lagat mat hemma. Jag hann även med att besöka min frisör. Så nu är jag laddad för en ny vecka…

Bild: Ellos.se

Denna vecka kommer inredningsskolan: Del 4 krypa in i det allra heligaste- sovrummet. Här kommer en härlig inspirationsbild från Zara Home collection.
Tips: En enkel sänggavel gjord av två lastpallar. Eller hur är det snyggt!? Vad har du för sänggavel hemma? Vill du dela med dig av tips på din kanske hemmagjorda sängavel här i inredningskolan.

Ha en fin start på veckan!
Kram Sofie

Äntligen en egen mässa!

Bild: Hemmakanalen.se
Ja, efter 10år blir det verklighet!
Alla ni som gillar TV4:s Äntligen Hemma -kan nu få träffa era favoriter live -på en alldeles egen mässa. Programserien är nu inne på sin 25:e säsong och snittar ca 900 000 tittare/program. Martin Timell säger i en intervju att det som ska bli mest spännande är att få träffa tittarna öga mot öga och hjälpa till med bygg och inredningsfrågor.

Mässan äger rum i Kistamässan
Stockholm den 22-25 april 2010.

Vill du hänga med bakom kulliserna hos TV4-gänget?
Klicka HÄR för att anmäla dig till tävlingen!

Fortsätt gärna kommentera -om hur du jobbar med din blogg och vad som är viktigt för dig. Hur tar du dig ur inläggskramper etc… Hur personlig tycker du man ska vara i cybern? Som sagt…fortsätt debattera och TACK alla ni som redan svarat!

Trevlig helg på er alla!
Kram Sofie

En liten fråga…


Bild: Marie Claire Maison
En fråga till mina bloggkolleger…

I morse då jag öppnade min bloggsida hade 30 000 besökare plötsligt försvunnit från min counter. Igår stod den på 40 700 nånting och imorse stod den på 11 000 nått! Sååå snopet. Det verkade som när 40′ skulle bli 41′ som det flippade… Har det med 090909 att göra?? Har detta hänt er också någon gång, läser lite då och då folk som har problem med sina sidor… Hade ni några problem igår?

Inte för att det har någon jättebetydelse för bloggandet, men det är klart en sporre (…för mig varje fall) att se att man haft allt från 300-800 sidvisningar per dag. Är räknaren viktig för dig och din blogg?

Hade varit kul med en liten debatt -och så är jag nyfiken på att höra hur ni tänker.

Imorgon är det redan fredag.
Det blir tömning av de två senaste homestagingobjekten jag gjort som blivit sålda. Båda för mer
än begärt, jipppiiiie!! Alltid kul när budgivningar kommer igång.
Vi ses snart igen!
Kram Sofie

Inredningskolan: Del 3 Vardagsrummet

Idag tänkte jag att ni ska få tre
inredningsnycklar som ni enkelt kan jobba med hemma! Tre saker som skapar personlighet till just ditt hem…

1. Accentfärg– för ett mer levande hem.
Bild: Leva & Bo
Vitt, svart och grått i alla ära. Men vi människor behöver färg och personliga saker i våra hem, annars blir det lite väl stereotypt. Det betyder inte att man ska blanda hur som helst. Det är bra att skapa en neutralbas. Ha gärna en kontrast färg och sist en accentfärg (…eller ett utropstecken som vi kallar det i inredningsvärlden.) Accentfärgen bryter av och ger en levande känsla och ett hem som blir lätt att leva i.
2. Stilblandning– hur får vi med alla ingrdienserna?
Bild: Leva & Bo
Börja med exempel en modern bas (…om det nu är det du gillar) tillsätt sedan element som inte faller in under basen. Det kan vara en ärv gammal byrå, gamla stolar eller en äkta matta under soffbordet. Den moderna basen har nu mjukats upp något. Har du något du inte är speciellt rädd om tex ett sidobord eller en stol. Måla om den i din favoritfärg. Detta kommer bli favoritprylen hemma-jag lovar! Med stilblandning skapar du personlighet till ditt hem- se bara till att stanna i tid så det inte blir överslag på det ena eller andra hållet.
3. Stilleben – detta blir små tempel för minnen och tankar.


Bild: Leva & Bo
De blir också jätteintressant för gäster och har ett högt dekorationsvärde. Du ska inte köpa dig till ett stileben utan bygg det av personliga saker. Knyt ihopa det genom att sätta alltihopa på en liten enfärgad bricka eller en platta som fungerar som en samlande form. Det gör inget då om färg och form spretar lite… Om man jobbar med tavelväggar är det viktigt att låta väggar runt om vara rena. Annars ser du inte skogen för alla träd!
Enkla tips som gör underverk…
Hör av er om ni har frågor eller om något är oklart!
Kram Sofie

Formex – intervju med bla Lisa Bengtsson

Bild: Formexmagasin
Vi var ju några stycken som tvärr inte kunde närvara på Formex i Stockholm. Sååå, först stort tack till alla er som visat härliga och inspirerande bilder från mässan -och nästan fått oss att känna att vi varit där!

Jag hittade denna WEBB TV-intervju i mailboxen och vill gärna dela den med er! Klicka här för att se den!

Ha en fin eftermiddag i sommar-solen!
Kram Sofie

Hemma hos oss: Vardagsrum

Bilder: [room] by sofie
Hur ser du nu ut hemma hos [room] by sofie själv…?
Nja inte mycket att hurra för- ännu! Tapet, soffor och matbord finns på plats… men mer spännande än så är det inte just nu… Men det kommer, vårt vardagsrum är ju långt ifrån färdigt, inga piffade kuddar eller snygga detaljer. Det ska platsbyggas förvaring för multimedia, matta och soffbord, gardiner, belysning, stolar till matbord, läshörna i burspråket och omklädnad av fåtölj är på gång. Och jag vill lova er- det tar sin lilla tid 🙂

Men eftersom ni är så himla nyfikna (…haha!) bjuder jag på dessa ostylade bilder idag!

Matplats med mixade stolar:
Vitras DSR är på ingång…

Sällskapshörna:

Bilder på loppisstolar:
Dessa fyra stolar ska lackeras vita och sitsen ska kläs om i grått fårskinn!

Bilder: [room] by sofie
Det var allt för nu…
Kram Sofie

Ny gräsmatta= ofrivilligt blogguppehåll

Jodå, jag är här…
Det blev bara ett litet oanmält blogguppehåll. Hela helgen har jag nämligen tillbringat ute i trädgården och förberett för den nya gräsmattan, som bara för en liten stund sen -äntligen är på plats! Vi har krattat, jämnat jämnat och jämnat. Plockat ogräs som vuxit som smör i den fina matjorden vi la ut för ca två månader sedan… Men, nu är den på plats och såååå fint det blev, vilken helhet! Ja, vi är så glada (…trots varsin handfull blåsor på händerna.)

Min dator strular lite igen, men förhoppningsvis så får ni se bilder på bla mina nya loppisstolar som jag fyndade förra veckan. Jag kommer även imorgon presentera 10 st vinnare i tävligen av senaste numret av Residence.

Nu skriker min kropp efter sömn…
See you tomorrow!
Kram Sofie

Belysning -så viktigt och så svårt.


Bild: Living etc
Jag skulle nog vilja säga att det är belysningen som skapar ditt vardagsrum. Ljus för att kunna läsa, äta, leka, arbeta och inte minst koppla av. Ljus som ger en mjuk dämpad stämning. Smakfullt ljus och häftigt ljus. Det är olika sorters ljus som väcker ditt vardagsrum till liv.

Nedan får du enkla tips om hur du kan jobba med belysning i ditt vardagsrum…

  • Ifrågasätt vilket slags ljus du behöver.
  • Ställ tex frågan; Vilken aktivitet ska ske här?
  • Testa dig fram med olika ljuskällor (…olika styrkor på lampan)
  • Ska det vara varmt eller kallt ljus?
  • Installera dimmer, detta gör att du med samma lampa kan skapa olika stämningar.
  • Våga lek med olika stilar på armatur. En svarvad målad lampfot med en moderna lampskärm är en bra kombination.
  • En jättstor lampa är ibland bättre än tre små.
  • Låt lamporna få ta plats i din inredning.

Lycka till!

Vill också passa på att önska er en trevlig fredagkväll. Ska du göra något kul i helgen? Vad äter du för något gott ikväll??? Vi hörs snart igen…

Kram Sofie

Inredningsskolan Del 3: Vardagsrum


Bild: Bo Bedre.dk
Koppla av! Ja…det är det många av oss vill göra i våra vardagsrum. Dettta rum ska även fungera för socialt umgänge och för läsning eller musiklyssning!
Idag tänkte jag att vi i inredningskolan ska prata om några hållpunkter som ökar trivseln i vardagsrummet. Detta funktionens och estetikens mångsidiga rum!

1. Möblering– Möblera efter storlek på rummet. För stora möbler krymper rummet och gör att det känns mindre. Se till att det finns svängrum och ytor att röra sig på. Prova en mindre soffa med en fåtölj och en fotpall som även den kan användas som sittplats.
Bild: Elleinteriör.se
Möblera gärna mindre strikt- testa att sätta soffan mitt i rummet istället för att trycka upp den mot väggen! Placera ett bord och en fåtöl i en grupp med soffan. Du binder ihop det hela med hjälp av en STOR matta.

2. Färgsättning
Bild: Elleinteriör.se
Använd gärna en neutralbas på möblerna. (…jag vet att ni hört det tusen gånger!!!) Men ni har igen det. Vill man kan man beställa en annan klädsel till soffan för variation, det är även lätt att byta matta! Använd er av samma träslag och tillsätt sedan färger i samma nyanser. Det kan vara; kuddar, matta, filtar, blommor och gardiner. Dessa prylar är lättar och billigare att byta ut än stolar, fåtöljer, soffor och bord!!!
3. Bokhyllor/ Förvaring
Bild: Residence.se/ A2 designers
Börja med att rensa ut allt som är ointressant för ögat. Sortera tex böckerna i färg eller kategorier för att lugna ner intrycket.
Stora böcker kan förvaras liggande- detta gör hyllan mer intressant. Om man vill slippa damm förvara dina böcker bakom glasdörrar.

4. Gruppera-
Bild: Elleinteriör.se
Samla dina minnen och saker i olika grupper- även kallat stileben. Placera dem i färg eller material i små grupper. Undvik att ställa ut småsaker här och där! Var inte rädd för att ändra efter årstid, humör, eller olika faser i livet! Detta gör ditt hem personligt och levande. Kolla hemma hos någon släkting, hur länge har samma tavla hängt på samma plats…? Hos mig är svaret, sen jag födes!!! Skapa något nytt av saker du redan har, byt plats och använd fantasin.
5. Belysning – I vardagsrummet pågår ofta olika saker hela tiden. Därför är det viktigt att du har tre typer av belysning i detta mångsidiga rum;

Bild:Elle.se
1. Allmänbelysning- oftast i taket. Lyser upp hela rummet och du kan lätt hitta det du söker. (…även bra vid städning.
2. Riktbara ljuskällor– Läs lampor och armaturer med stark ljuskälla. För läsning och handarbete.
3. Stämningsbelysning – Dessa ger liv år rummet och inredningen. Udda bordslampor, golvlampor som ger spännande skuggor eller varför inte slingor bakom bokhyllor eller ovanpå en hylla. Här måste man prova sig fram- flytta runt tills du blir nöjd. Även riktade spotlights som lyser upp konst eller hörn kan vara effektfullt.

6. TV-
Bild: Leva& Bo.se
För många av oss är teven skön avkoppling och placeras gärna i vardagsrummet. Den dominerar ofta vårt sätt att möblera, vilket kan bidra till ett stelt intyck. Hur ofta står inte soffan vänd mot teven? Idag finns det bra stativ och upphängningar där man kan dra ut och vinkla teven, att ha teven på en bänk med hjul gör att denna burk inte behöver dominera vårt val av möblering. Även stängd fövaring för elektronik har blivit populär.
7. Flera funktioner-
Bild: Residence
Om du använder rummet på flera olika sätt, tex matplats och social samvaro eller så har du kanske din sovplats i vardagsrummet. Då kan det vara skönt att avgränsa dem olika delarna. Du kan tex måla eller tapetsera de olika delarna, hänga upp en skena i taket som tunna gardiner kan glida på. På så sätt kan du enkelt variera om du vill öppna hela rummet eller skärma av.

Detta var första delen i inredningskolan Del 3: Vardagsrummet.
Vi fortsätter veckan ut att prata om vardasrum. Du kommer få inspiration om möbler, förvaring, belysning och andra godbitar till vardagsrummet! Du ska också få något pyssel att knåpa på…
Det kommer även bilder från mitt vardasrum som nu har både soffor, fondtapet och målat burspråk…

Vi ses snart igen!
Kram Sofie

Utlottning av 10 st magasin!

Ja, nu var det dags igen!
Med anledning av den fina utmärkelsen jag fick av
RESIDENCE kommer vi nu ha en liten tävling här på bloggen…


Bild: Residence
I samarbete med RESIDENCE kommer vi lotta ut tio exemplar av det senaste numret av tidningen.
Vill du vinna? Gör så här…
1. Lämna en kommentar.
2. Håll tummarna.
3. På söndag får du veta om just du vunnit.
Tävlingen pågår tom kl 1800 6/9.

Tidningen kommer skickas hem till dig nästa vecka!

LänkLycka till önskar:
[room] by sofie och Residence!

Välkommen på Brunch?

Har du också tröttnat på alla trista födelsedagskort och för att inte prata om inbjudningar på mailen? Nu har det äntligen kommit en underbar hemisda/webshop med massor med härliga kort för både flytt, gratulationer, kalas etc.

Gör dig beredd på- Personligt tryckta designade kort.

Bild: Prin with Wings
Grundaren till Print with Wings heter Lisa Haggård och idén fick hon av vänner runt om i världen som skickat härliga och personliga kort vid olika tillfällen. Lisa såg bristen på den svenska marknaden och förundrades samtidigt att svensken med så god känsla och intresse för stil & design inte efterfrågat denna typ av produkt! Istället för att låta tiden gå bestämde hon sig för att själv 2009 se till att vända trenden! Sugen på att beställa? Klicka HÄR för att se alla kort.
Här kommer några exempel på flyttkort
(…om du tycker adressändringars kort blivit lite väl uttjatade!)

Bilder: Print with Wings

Nästa inlägg här på bloggen kommer vara
Inredningsskolan – Del 3: Vardagsrummet.
Vi ses snart igen…
Kram Sofie