Inredningsskolan: Del 1


Bild: Colorama
Välkommen in
-och välkommen till inredningsskolan.

Del 1: Hallen
Ja, nu är den stora frågan??? Hur ska vi bära oss åt för att få hallen att kännas mer välkomnande -och inbjudande ut? För många av oss är hallen verkligen oordningens fiende nummer ett. Ett knepigt men tacksamt problem som jag tänkte vi ska titta närmre på idag!

Rummet
Ytterdörren– har du möjlighet, välj en ytterdörr med fönster. Då får du in dagsljus samtidigt som du ser vem du öppnar för. En bra dörrmatta bör placeras både utan- och innanför dörren.
Golvet– ska vara slitstarkt och tåla det dagliga slitaget av smutsiga skor. Golvvärme i hallen är bra eftersom både fuktiga spår och skor torkar snabbare.
Väggarna– varma färger välkomnar. Välj tapeter eller målarfärg med tålig yta eftersom slitaget är hårt även på väggarna i hallen.
Svängrum– Se till att ha tillräckligt med utrymme mellan möblerna, så att ni har en fri passage genom rummet och därmed svängrum i morgonrusningen!

Det viktigaste med hallen är planering.

1. Förvaring

 • Börja med att planera in en garderobsvägg, mycket kan förvaras bakomstängda dörrar eller draperi! Stjutdörrar kan jag varmt rekomendera (…vanliga standardgarderober kan målas i samma kulör som väggen och då smälter de in bättre.) Detta ger oftast det renaste och skönaste intrycket för ögat.
 • Kombinera gärna med något slags öppen förvaring. På inredningsspråk kallar man det; Första – och andra förvaring. Det kan vara en hatthylla eller krokar. Tänk på att placera krokar i bra höjd för alla familjemedlemmar, det gör det lätt för alla att hänga undan och ställa rätt.En kombinerad skohylla och sittbänk kan vara ett bra sätt att slippa snubbla över en skor i hallen.
  Bild: Beckers Nya Hem

 • Någon form av avställningsyta till post, nycklar och mobiltelefoner. Varför inte ett snyggt fat som samla upp alla småprylar? Är ni många i familjen kanske det är mer praktiskt med var sin korg.

2. Färgsättning

 • När du färgsätter din hall bör du tänka på att rummen gränsar till ett eller flera andra rum. Valet av färg beror förstås på om du har en stor eller liten hall, med eller utan dagsljus.
 • Har du en liten hall -välj en ljusare kulör.
 • Genom att måla en fondvägg kan du påverka proprtionerna.
  Bild: Beckers Nya Hem
 • Enligt Feng-shui är rött en bra färg till hallen. Den ger en välkomnande känsla och ”drar in” en i hemmet! Det kan vara en detalj som en röd matta, röda blommor eller en tavla med rött motiv.

3. Belysning

 • Kanske det viktigaste efter förvaring!
 • Hallen är oftast placerad i hemmets mörkaste vrå ex mot ett trapphus. Bra allmänbelysning är gör att du ser vad du sätter på dig och att du hittar dina saker.
 • Jag rekomenderar en spotskena med riktbara hallogenlampor, en bra ljuskälla som passar bra när många saker behöver belysas.
  Bild: Beckers Nya Hem
 • Komplettera gärna med en eller flera mindre ljuspunkter som ger stämning och visst ledljus.

4. Spegel

 • Att placera en helkroppsspegel i hallen är bra. Det är lätt att ”fixa det sista” innan dörren till yttervärlden öppnas. Det finns varianter på marknaden som har smart förvaring bakom -passar perfekt till den lilla hallen.
 • Du kan med hjälp av en stor spegel förstora en liten hall. Placera den medvetet så att den speglar/dubblerar ett skåp eller en målning eller varför inte en del av ett angränsade rum.

5. Sambandscentral

 • Det kan var lämpligt att ha en anslagstavla, postfack och kalender i hallen. Det gör att information tas in och lämnas på ett och samma ställe.
  Bild: Becker Nya Hem

 • Måla med exempel magnetfärg -och griffelfärg på en liten vägg eller dörr. Där kan familjen lämna små meddelanden och hänga upp lappar om möten etc.

6. Trångt

 • Använd fantasin! Försök finna udda ställen för förvaring. Du kan tex ha hyllor ovanför dörrposter.
 • Dekorera hyllorna med enhetliga korgar eller lådor.
 • Placera krokar bakom en uppslagen dörr. Använd dig av grunda möbler och skåp där kläder hänger framför varandra istället för på bredden.
 • Använd trappan till förvaring.

7. Gäster

 • I kalla Sverige tar vi av oss skorna när vi hälsar på hos andra. En del tar med sig egna inneskor men alla är inte lika förutseende.
 • En trevlig gest är att erbjuda dina gäster tofflor eller inneskor. Det finns färdiga paket i handeln att köpa med olika storlekar, men roligare ätycker jag det är att samla på sig lite olika och udda modeller -på exempelvis resor. Detta kan vara en rolig ”icebreaker” när du ställer till med fest.
 • Glöm inte heller att ha lediga galgar till de som besöker dig. Rensa ut kläder som inte hör till säsongen så blir det mer plats i hallen.
 • Dekorera gärna hallen med färska blommor och levande ljus när du får gäster! (…unna dig detta även lite då och då som vardagslyx!)

Det var första delen i inredningskolan.

Under veckan kan Du ställa frågor till mig här på bloggen. Jag kommer fortsätta med att tipsa om smarta lösningar för din hall, förvaringstips och visa hur du enkelt designar din egna hallbänk etc.

Lämna gärna en kommentar om vad Du tyckte om första delen i inredningsskolan! Nästa vecka tittar vi in i köket -med allt från planering av nytt kök till hur du kan fixa till ditt gamla!

Ha en bra vecka!

Kram Sofie

12 reaktioner på ”Inredningsskolan: Del 1”

 1. Jag tycker din inredningsskola var bra den påminner mig om att jag ska sätta upp lilla anslagstavlan och en tavla på väggen i hallen. Det ska bli roligt att följa dina inredningstipps vidare i olika rum.
  Så tack för att du delar med dig av din erfarenhet.

 2. Vilken underbart bra inredningsskola! Tack för att du delar med dig 🙂 Belysning i hallen var något som fick mig att gå i gång, som Ernst skulle ha sagt. Vi får se vad jag kan få till nu i kväll… Kram Anna

 3. Tack Anna och Annelie för era fina kommentarer! Roligt att ni fick lite tips och ideér!

  Kram Sofie

 4. CreativeAvtivity - Sandra

  Men du, det här var ju verkligen jättebra. Kul att du även illustrerar med bilder.
  Jag fick en hel del fina tips!

  Kram på dig!
  /sandra

 5. Yes ! Preciiis vad jag behövde..
  Har tapetserat om hallen och blåst ut allt. Endast väggar, en inbyggd garderob och en barnvagn =) finns hos oss nu i hallen.. Behöver verkligen inspiration till att få till det i hallen =) Super nice blogg !
  // Johanna

 6. Men åh! Vad underbart med en inredningsskola med tips från ett riktigt proffs 😉 Så härligt! Nu har jag massor att ta igen här på din blogg, så jag fortsätter inspireras 😉 Kram!

 7. Det var jätteroligt att läsa detta, kul att få se praktiska exempel och bli inspirerad! /Lina

Kommentarer är stängda.