Historien om Bruno Mathson

Bruno Mathsson anses av många vara den klarast lysande begåvningen när det gäller svensk möbelformgivning under 1900-talet. Bruno Mathsson föddes till snickare.
Fadern Karl Mathsson var snickarmästare i fjärde generationen. Bruno fick lära sig yrket från grunden och förskaffade sig på detta sätt en gedigen träteknisk kunskap och en välutvecklad känsla för träets egenskaper. För den unge Bruno var detta inte tillräckligt. Funktionalismens idéer fångade hans själ. Han fördjupade sig under flera år på 1920- och 1930-talen i självstudier.
Gustaf Munthe på Röhsska Konstslöjdmuseet i Göteborg erbjöd Bruno Mathsson att göra en utställning på museet. Det var 1936 i mars och detta skulle ge honom en möjlighet att visa upp sina möbler för en större publik. Utställningen blev en fullständig succé och innebar Bruno Mathssons genombrott och erkännande som formgivare i Sverige.

Bruno Mathsson var en särpräglad konstnär, egensinnig, småländskt envis och klurig.
Han levde med och för sin konst och tycktes aldrig för-tröttas i sin iver att skapa nya möbler för en ny tid. År 1986 lämnade den sista möbeln Bruno Mathssons ritbord, fåtöljen Minister.
Bruten av sjukdom avled Bruno Mathsson 1988, dock lämnade han efter sig ett rikt kulturarv.
Hans möbler framstår som evigt unga, de betraktas både som konst och som bruksföremål. Samtidigt som de ställs ut på museum uppfattas de som moderna, fräscha och funktionella av dagens människor.

Fällbord: Design 1935
Fantasktiskt bord som kan bli hela 280 cm långt och ihopfält endast 23 cm.
Genialiskt!

Superellipsbord: Design 1964
Tillsammans med Piet Hein skapade Bruno Mathsson det revolutionerande spännbenet, som ger bordsskivan en lätt och ”svävande” karraktär samtidigt som det är stabilt. Det är lätt att utan verktyg montera och demontera samt möjliggör sammankoppling av flera bordsskivor.

Jetson 66: Design 1965
Eva: Design 1941 (1933)
Liggstol Pernilla 3:Design 1944
Minister: Design 1986

2 reaktioner på ”Historien om Bruno Mathson”

 1. Hej sofie! Kul att du hittade till min blogg, du är så välkommen att besöka butiken, du kan även kika in på http://www.cancaninterior.com så ser du mer vad jag har i butiken. Söker annars delägare..då jag letar lokal i Ystad/eller annan ort..intresserad? Jag måste säga att du har klar känsla för styling, mycket snyggt med bordet du fyndade och målade. ak gillar!
  Du skall inte ta dig till Ystad i helgen, Res och Mat mässan, jag skall vara med med lite urval i från min butik. Kanske ses vi där?
  Må gott Ak/CanCan

 2. Hej, jag kommer tyvärr inte till ystad i helgen…men jag lovar att komma förbi din butik snart.
  Kul att du gilade min styling av bordet. Du vet när man måste vara kreativ och bara göra något!!!
  Kul att du frågar mig om delägarskap, ber att få återkomma…:)
  Lycka till på Matmässan, det är super för nätverket!!
  SOfie

Kommentarer är stängda.